Asbestinventaris binnenkort verplicht

2 augustus 2022
0 Comments

Asbestinventaris wordt binnenkort verplicht 🧐

Wie een huis van voor 2001 verkoopt, zal binnenkort een extra document moeten voorleggen: het asbestinventarisattest. Dat geeft aan in hoeverre uw woning asbestveilig is. Het Vlaams Parlement keurde in het voorjaar een decreet goed over de invoering van een asbestinventarisattest. Tot nog toe bestond die verplichting alleen voor werkgevers voor de ruimtes waarin werknemers aan de slag zijn. Nu zullen ook particulieren die hun woning willen verkopen, zo’n attest moeten laten opmaken. Het nieuwe document komt bij de lijst documenten die nu al vereist zijn wanneer u een woning verkoopt.

Wat is een asbestinventaris? 📑

Een asbestinventaris is een document dat de asbesthoudende materialen in een gebouw of werkzone beschrijft. De asbestinventaris is een oplijsting van de aanwezige asbesthoudende materialen in een gebouw of een werkzone. Het wordt opgemaakt na een inspectie van de materialen en gebouwonderdelen die mogelijk asbest bevatten.
Voor elk materiaal of gebouwonderdeel waar asbest in zit, geeft de asbestinventaris advies om het asbest veilig te beheren of te verwijderen.

Wat moet ik doen als verkoper/koper? 🤔

Eigenaar van een woning met bouwjaar ouder dan 2001 en wil je de woning verkopen? Dan ben je enkel verplicht om een asbestinventarisattest af te leveren aan de nieuwe eigenaar.
De verkoper moet zelf niet overgaan tot het verwijderen van asbest.
De koper moet de adviezen op het attest opvolgen en het aanwezige asbest met een hoog risico (laten) verwijderen.

Wat als ik niet verkoop? 🛋

Een asbestattest wordt vanaf dit najaar verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Tegen 2032 wordt die verplichting uitgebreid naar alle gebouweigenaren van een woning of een gebouw ouder dan bouwjaar 2001.

Wat kost een asbestinventaris? 💶

De kostprijs voor een het opmaken van een asbestinventarisattest door een erkend inspecteur ligt nog niet vast. Wel wordt de kost voor een gemiddelde woning geschat op 350 EUR.

Meer info? ❓

Contacteer jouw vastgoedexpert Yannick via yannick@immohuismus.be

(Bron: OVAM)

Geef een reactie